Onze fiets en mountainbike routes

Route Amstel Gold Race Lus 1

Wielrennen – 77 km
, hoogtemeters: 535

🚲

De Limburgse heuvels kunnen verschrikkelijk steil zijn. Voor wie de echte kuitenbijters wil ontwijken is er nu een bordjesroute van de Amstel Gold Race die juist de milde beklimmingen opzoekt. Lus 1 is de makkelijkste variant, maar brengt de renner toch naar mooie plekjes rondom het milde landschap van de Grensmaasvallei. Met een kleine 600 hoogtemeters in 77 kilometer is deze lus ook voor beginnende wielrenners te doen. Deze route begint en eindigt met de Cauberg, net als de andere lussen van de Amstel Gold Race.

In de finale staan de mooie Sibbergrubbe en de beroemde Cauberg (weer) op het menu. Lus 1 van de Amstel Gold Race lijkt bewust te kiezen voor makkelijke beklimmingen op doorgaande wegen. Dat mist charme, maar levert geen onaangename verrassingen op. Lus 3 is een leuk alternatief die net iets pittiger, maar heel veel mooier is. Lus 2 is veel langer, moeilijker en is zonder twijfel de mooiste van de drie.

Download:

Shimano Valkenburg MTB route

Mountainbike – 16 km, hoogtemeters: 320

🚲

Markering
De route is gemarkeerd met houten palen met in het blauw op een gele achtergrond het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie
Je kunt starten bij:
Shimano Experience Center
De Leeuwhof 2, 6301 KZ in Valkenburg, of bij
Bike B&B Brakke Berg (eerst even omhoog fietsen naar Berg en Terblijt of richting Geulhem).

De Shimano Valkenburg MTB route start vanaf het sport- en leisurecomplex Par’Course, alwaar je alle faciliteiten vindt voor een perfecte fietstocht. Omdat deze mountainbikeroute deel uitmaakt van een weids knooppunt van routes door heel Zuid-Limburg, is het eenvoudig om de route vanuit Valkenburg naar je eigen smaak uit te breiden.

Download:

In het Zuid-Limburgse Heuvelland liggen diverse bewegwijzerde mountainbikeroutes. De routes zijn door verbindingsstukken aan elkaar gekoppeld, zodat een netwerk ontstaat dat het hele Heuvelland bestrijkt. Het is dus mogelijk om het hele Heuvelland per mountainbike te ontdekken. De routes zijn aantrekkelijk voor zowel beginners als gevorderden en zijn aangelegd door de aantrekkelijkste gebieden van het Heuvelland. Kijk voor meer informatie op https://www.mtbroutes.nl/limburg/valkenburg-broekhem

Route Amstel Gold Race Lus 2

Wielrennen – 110 km, hoogtemeters: 1571

🚲

De Amstel Gold Race heeft 3 permanent uitgezette bordjesroutes en lus 2 is niet alleen de moeilijkste en langste, maar ook de mooiste variant. Dit komt vooral door de lus door Vaals, Epen & Slenaken, misschien wel het mooiste stukje van Nederland. Het enige kritische punt dat we hebben is de makkelijke finale van deze route.

Download:

Route Amstel Gold Race Lus 3

Wielrennen – ca 70 km, hoogtemeters: 1.520

🚲

Lus 3 van de bordjesroute van de Amstel Gold Race is het zogenaamde ‘finishrondje’. Het laatste gedeelte van de route loopt namelijk precies gelijk aan de laatste kilometers van de wegrace. Zo zul je er snel achter komen dat je zelf waarschijnlijk een stuk langzamer gaat dan de profs. De route is bijzonder goed uitepijld, waardoor je jezelf volledig kunt focussen op het lijden.

Download:

Mergellandroute

Wielrennen – 128 km, hoogtemeters: 1.234

🚲

Starten kan in Berg en Terblijt

De bekende Mergellandroute is een door de ANWB uitgestippelde toertocht door heuvels van Zuid-Limburg. De goed aangegeven bordjesroute kent zowel een variant voor fietsers als voor auto’s die grotendeels over dezelfde wegen gaan. Het rondje voor fietsers is 128 kilometer lang (of  iets langer wanneer je de route oppakt vanaf het centraal station in Maastricht) en heeft ruim 1200 hoogtemeters. Daarmee is deze route iets makkelijker dan de Amstel Gold Race, maar beschikt de Mergellandroute wel over een aantal verrassende onbekende beklimmingen. Leuk als alternatief.

De route wordt aangegeven met grote bruine borden voor auto’s en kleinere groende bordjes voor fietsers. Als de groende bordjes ontbreken kun je de bruine volgen. De officiële start is bij het station van Maastricht, maar de route is het best op te pakken in Bemelen of het station van Valkenburg. De Mergellandrute leidt door bijna alle delen van Zuid-Limburg. Van de makkelijke Maasvalei tot pittige zuidelijke grensstreek. Daarbij bedwingt de rijder een aantal beroemde Nederlandse beklimmingen als de Keutenberg, Eyserbosweg en de Loorberg. Maar ook onbekendere beklimmingen komen aan bod. Zo kiest de Mergellandroute in Valkenburg bijvoorbeeld niet voor de Cauberg, maar de geheimtip Ravenbosch. Ook komen de vrijwel onbekende toppers Walem en Kuitenberg langs.

Download:

Route top tien tour

Wielrennen – 137 km, hoogtemeters: 1.224

🚲

De Top Tien Toer is een route speciaal voor de zeer getrainde wielrenner, met de tien zwaarste klimmen van Nederland. De tocht is 137 km lang en start in Maastricht*. Het lange en zware parcours loopt volledig door Zuid-Limburg. Begin en einde zijn vrij vlak, maar daartussenin moet je echt aan de bak!

* Deze route loopt ook langs de Brakke Berg. Makkelijk om te vinden dus!

Download:

Route Valkenburg Limburgs zwaarste Grimpeur

Wielrennen – 85 km, hoogtemeters: 1.100

🚲

Wil je de zware jongens van het Zuiden in één route tackelen? Dat kan! Grimpeur.nl heeft een mooie route gemaakt waarin je de vijf zwaarste beklimmingen van Zuid-Limburg voor de wielen krijgt. Bezint voor u begint, want je benen worden in 80km op de pijnbank gelegd. Een troost is dat de route start en eindigt bij de Amstel Gold Race Experience in Valkenburg. Daar komt vast een goed hersteldrankje voor je uit de kraan!

Tijdens de route overmeester je achtereenvolgend de Keutenberg, het Kersenpad, de Eyserbosweg, Doodeman en de Brakkeberg*. En dat is geen kattepis. Hoor ik je nu denken is dat alles? Dan zitten er ook nog een paar verassingen in.

Tijdens je route moet je jezelf en je trouwe tweewieler ook nog over de Goudsberg, Groenendalsbergweg, Camerig en Kruisberg heen zien te hijsen. Dus zorg dat je een beetje in shape bent, want anders wordt dit eerder een wandelroute. Veel succes. En uh… geniet ondertussen ook van het uitzicht!

Met dank aan www.grimpeur.nl

Download:

Route Voerstreek en Finale Amstel Gold Race

Wielrennen – 103 km, hoogtemeters: 1.480

🚲

‘Voerstreek en Finale Amstel Gold Race’ is een lange, zware tocht. Hij begint met een aantal lange klimmen in de Voerstreek om via de Camerig, die van twee kanten wordt beklommen, naar Wahlwiller te gaan, alwaar met de Kruisberg de zware finale van de Amstel Gold Race wordt ingezet, die verder bestaat uit de Eyserbosweg, Fromberg, Keutenberg en Cauberg

Download: